Bylinky

Každý člověk rád jí dobrá jídla. Aby si ale na mnohých pochutnal a nebylo to plné chemie, je třeba využít v přípravě i bylinky. Jsou přírodní, zdravé a chutné!

Co jsou bylinky asi nemusím nikomu říkat. K čemu nám ale slouží a jak je vypěstovat, aby je šlo použít, to už je někdy složitější...

Začínáme

Bylinky mají veliké využití v kuchyni, jsou přírodní dochucovadla, kořením, sladidlem, čajem, atd. Naší velkou výhodou je, že pokud je pěstujeme na balkóně, máme je vlastně stále při ruce. Druhů bylin existuje velmi mnoho a dle druhu jsou i různé nároky na pěstování...

Základem je mít kvalitní semena (tj. od dobrého výrobce, čerstvá), keramzit a vhodný substrát – obvykle zahradnický substrát s rašelinou. Pak je neméně důležité vhodná nádoba, aby měla odtok, lépe samozavlažovací truhlík. No a můžete začít – na dno truhlíku dejte vrstvu keramzitu, který poslouží jako drenáž, na to hlínu a dle návodu dejte semena (dávají se různě hluboko a hustě, podle rostliny, kterou vyséváte). Opět zasypte vrstvičkou zeminy a šetrně zavlažte. K zavlažování používám postřikovač, protože nehrozí, že zalitím slijete semena ke straně, na dno, apod.

Trpělivost

Dle návodu budete mít informaci, za kdy uvidíte první lístky bylinky. Chce to hodně trpělivost, udržujte vlhkou zeminu, aby nevyschla, ale zase nepřehánějte to s vodou. Rostlinky jak budou růst, můžete je začím zastříhávat, čímž si poprvé bylinku ochutnáte a zároveň bude houstnout a vytvářet zdravý zelený trs...

Umístění bylinek

Ideálně se bylinkám vede v závětší na slunném stanovišti, ale ne na přímém slunci (takže takový jihozápadní balkón s markýzou je ideální). Pokud nemáte vhodné podmínky, nezoufejte a přesto to zkuste, osvědčilo se mi, že pokud s trpělivostí pěstujete na balkóně ze semen bylinky, jsou odolnější, zvyknou si i na horší podmínky a také se jim daří.

Využití

Bylinky mají ohromné využití. V kuchyni použijeme jako přísady, dochucovadla, do salátů, na maso, do polévek, k přípravě čaje, odvaru ke koupelím. Lze je i sušit na zimu.

Kam dál?