Jahody

Není snad nikdo, kdo by neměl rád jahody. Né každého ale napadne, že si je může docela dobře pěstovat i v paneláku. Jak na to? Není to žádná věda...

Výhodou vlastních jahod je, že si je utrhnete vždy čerstvé a sladké, nikoli pomačkané a "podtržené", tedy kyselé z obchodu. Nejprve je třeba rozmyslet si, jaké jahody vlastně chcete.

Druhy jahod

Na našem trhu je k dispozici mnoho druhů, např.:

  • stáleplodící - Everest, Evie, Lidka
  • jednouplodící - rané, polorané, středněrané, pozdní
  • převislé - Mara de Bois, Super Star
  • měsíční - Rugen, Rujana
  • lesní
Jahodník lze vypěstovat i ze semen, připravte si ale hodně trpělivosti a času.

Výsadba

Připravte si vhodnou nádobu (ideálně samozavlažovací truhlíky), zeminu smíchanou s rašelinou a hnojivem. Sazenice sázíme cca 10 cm od sebe. Přihnojovat stačí v době růstu květu a plodů, např. hnojivem Kristalon. Dopřejte rostlinám dostatek světla, zároveň pozor na přímé prudké jižní slunce. Zálivku dávejte přiměřeně - pokud to přeženete, začnou listy žloutnout a zahnívat.

Pří výsadbě doporučuji zkombinovat více druhů jahod – tím si zajistíte delší období sběru tohoto úžasného ovoce.

Kam dál?