
Jahody

Není snad nikdo, kdo by neměl rád jahody. Né každého ale napadne, že si je může docela dobře pěstovat i v paneláku. Jak na to? Není to žádná věda...
Výhodou vlastních jahod je, že si je utrhnete vždy čerstvé a sladké, nikoli pomačkané a "podtržené", tedy kyselé z obchodu. Nejprve je třeba rozmyslet si, jaké jahody vlastně chcete.
Druhy jahod
Na našem trhu je k dispozici mnoho druhů, např.:
- stáleplodící - Everest, Evie, Lidka
- jednouplodící - rané, polorané, středněrané, pozdní
- převislé - Mara de Bois, Super Star
- měsíční - Rugen, Rujana
- lesní
Výsadba
Připravte si vhodnou nádobu (ideálně samozavlažovací truhlíky), zeminu smíchanou s rašelinou a hnojivem. Sazenice sázíme cca 10 cm od sebe. Přihnojovat stačí v době růstu květu a plodů, např. hnojivem Kristalon. Dopřejte rostlinám dostatek světla, zároveň pozor na přímé prudké jižní slunce. Zálivku dávejte přiměřeně - pokud to přeženete, začnou listy žloutnout a zahnívat.
Pří výsadbě doporučuji zkombinovat více druhů jahod – tím si zajistíte delší období sběru tohoto úžasného ovoce.