Koriandr

Koriandr je bylinka pěstovaná už od pradávna pro svoji vynikající chuť. Vyzkoušejte jej v polévce a zajistíte si tak exotickou příchuť polévky!

Koriandr, Coriandrum sativum, je jednoletá rostlina. Z toho vyplývá, že chcete-li ji mít stále dostatek, dosévejte ji v průběhu roku opakovaně. V kuchyni lze uplatnit listy, květy i plody a kořeny, nicméně nepěstovanější je hlavně pro své charakteristické, trojlaločnaté listy. Semena vyséváme hned zjara a ne hluboko – pro svoji klíčivost potřebují dostatek slunce. Koriandr preferuje dostatek světla a vlhkou půdu. Daří-li se mu, pak vyrůstá i do výšky 70 cm! Abyste měli dostatek listů, pravidelně rostlinku zkracujte, tím bude bujnější.

Využití

  • Listy nám v kuchyni poslouží hlavně jako koření – k masu, k pikantním pokrmům, ale i do polévek
  • Na zimu lze listy nasekat a zamrazit (sušení není vhodné, neboť ztrácí svoji vůni a chuť)
  • Čaj z listů podporuje tvorbu žaludečních šťáv, zlepšuje nadýmání a pocit plnosti
  • Obklady jsou zase účinné při revmatických obtížích
  • Listy jsou bohaté na vitamín A, B1, B2 a C
  • Koriandr a Curri

    Koriandr je součást idnického kari a uplatňuje se v mexické, arabské i čínské kuchyni.

    Kam dál?