Libeček, aneb přírodní zelené maggi

Tato trochu zapomenutá bylinka je originální svojí chutí, a proto doporučuji vyzkoušet ji pěstovat – je nenáročná, chutná a vděčná nejen na balkónech, ale i doma v květináči.

Libeček lékařský, Levisticum officinale, má velké využití. Pěstuje se pro semena a listy, ale i kořen. Nejvýraznější chuť libečku je v polévce, kde připomíná maggi dochucení – jen bez éček a jiných přídatných látek. Výborný je v bramboračce a zeleninových polévkách. Použít jej lze i v marinádách,jako koření na maso, atd.

Náročnost libečku na růst je minimální, vyžaduje jen slunce, zálivku a prostor. Dokáže se hodně rozrůst, takže se nemusíte bát, že do budoucna budete mít málo listů do polévky! Na podzim se "stáhne" a až se na jaře oteplí, vypustí opět listy... Na jednom stanovišti (v našem případě truhlíku) se vede libečku dobře i několik let! Jen je třeba pak přihnojit, stačí 3x za léto.

Využití libečku

  • Listy podporují chuť k jídlu, zlepšují trávení a potlačují nadýmání rozpouští ledvinné i žlučové kameny
  • Výborné jsou účinky čaje z listů při revmatismu a dně
  • Tip

    Zkuste posekat libeček do nádivky, dodá masu vynikající chuť!

    Kam dál?