Pažitka

Kdo by neznal pažitku do polévky, s tvarohem či jen tak na chleba? Její štiplavá chuť je základem české kuchyně...

Pažitka pobřežní

(Allium schoenoprasum) neboli šnytlík je vytrvalou cibulovitou rostlinou, která je spolu s petrželkou základem každé pořádné polévky.

Její nároky na pěstování jsou tak malé, že ji můžeme de facto pěstovat kdekoli venku i v interiéru. Využití v kuchyni je velmi rozmanité, proto doporučuji nešetřit s ní při výsevu.

Tip:

Pokud nechcete čekat až vyroste, dá se koupit už v předpěstovaná a jen přesadit do většího prostoru. Abyste měli záruku, že se jí bude krásně dařit a stále poroste, doporučuji ji často stříhat.

Vlastnosti:

  • má vysoký obsah vitaminu C a dále provitamínu A, ale i jiných látek, které jsou lidskému tělu prospěšné
  • pro svoji charakteristickou chuť nahradí koření, proto je vhodná i u osob držící šetřící (neslanou a nekořenící) dietu
  • všestranné využití

Kam dál?