Vlastní brambory, aneb brambory z pytle ven!

Máte chuť si dát domácí čerstvé brambory pečené se slupkou a tymiánem? Tuto delikatesu si můžete sami vypěstovat a určitě se pobavíte a nakonec si i pochutnáte. Ideální je začít s výsadbou v polovině jara.
Jak na to...
1. pytel se substrátem si postavte svisle, ustřihněte vršek, vespodu pytle udělejte několik drenážních otvorů (nechcete-li si pak umazat podlahu, pytel postavte na plech, tác, ..)
2. odeberte cca 1/2 substrátu a dejte si jej stranou, později bude potřeba
3. vsaďte do pytle rané brambory, cca 15 cm pod povrch substrátu, zalijte
4. poté srolujte pytel do úrovně substrátu (nestříhejte!)
5. jakmile sazenice vyrostou do výšky kolem 10 cm, přisypávejte substrát tak, aby opět zůstaly zakryté... jak poporostou, opět to zopakujte. Vždy s přisypáním vyrolujte i pytel
6. dobře zalévejte, substrát by měl být stále zavlhlý
7. asi 1x za 3-4 týdny přihnojte hnojivem na rajčata či kapalným organickým hnojivem
8. brambory sklízejte, až rostliny rozkvetou, což je cca 12 týdnů po vložení sadby, tedy brambor (kolem 10 týdne vyhrabte bramboru "na zkoušku")
Tip
Jestli chcete brambory sklízet postupně, zkuste rukou vyhrabat nové brambory, vyloupnout, nebo odtrhnout je, opět zahrňte hlínou a zbytek nechte dál růst... Tím budete mít čerstvé brambory k dispozici z vlastní zahrádky.