Vlastní brambory, aneb brambory z pytle ven!

Máte chuť si dát domácí čerstvé brambory pečené se slupkou a tymiánem? Tuto delikatesu si můžete sami vypěstovat a určitě se pobavíte a nakonec si i pochutnáte. Ideální je začít s výsadbou v polovině jara.

Jak na to...

  • 1. pytel se substrátem si postavte svisle, ustřihněte vršek, vespodu pytle udělejte několik drenážních otvorů (nechcete-li si pak umazat podlahu, pytel postavte na plech, tác, ..)
  • 2. odeberte cca 1/2 substrátu a dejte si jej stranou, později bude potřeba
  • 3. vsaďte do pytle rané brambory, cca 15 cm pod povrch substrátu, zalijte
  • 4. poté srolujte pytel do úrovně substrátu (nestříhejte!)
  • 5. jakmile sazenice vyrostou do výšky kolem 10 cm, přisypávejte substrát tak, aby opět zůstaly zakryté... jak poporostou, opět to zopakujte. Vždy s přisypáním vyrolujte i pytel
  • 6. dobře zalévejte, substrát by měl být stále zavlhlý
  • 7. asi 1x za 3-4 týdny přihnojte hnojivem na rajčata či kapalným organickým hnojivem
  • 8. brambory sklízejte, až rostliny rozkvetou, což je cca 12 týdnů po vložení sadby, tedy brambor (kolem 10 týdne vyhrabte bramboru "na zkoušku")
  • Tip

    Jestli chcete brambory sklízet postupně, zkuste rukou vyhrabat nové brambory, vyloupnout, nebo odtrhnout je, opět zahrňte hlínou a zbytek nechte dál růst... Tím budete mít čerstvé brambory k dispozici z vlastní zahrádky.

    Kam dál?