
Vlastní bylinkové sladidlo

Jak si vypěstoval vlastní sladidlo, které budeme mít celoročně? Velice jednoduše – pořiďte si sazeničku Lipie!
Nejsladší bylinka??
Lippia dulcis, někdy přezdívaná aztécky cukr, je bylinkou, pěstovanou pro svoje sladké lístky. Říká se, že lístky jsou výrazně sladší než její známější "sestra" Stevie Rebauldiany.Sladkých vlastností rádi využijí diabetici, osoby s alergiemi, celiakií (je bezlepková), s onemocnění střev ale i jiní. Je nekalorická a listy lze používat čerstvé, mražené, sušené,...
Pěstování Lipie
Rostlinka sama o sobě je nenáročná, stačí ji světlo, dostatek vláhy a odvděčí se nám bujným růstem, až s převisy. Jelikož je trvalka, která nezvládne přezimovat venku, musíme ji mít celou zimu ochráněnou. Na druhé straně ale v kuchyni nám jistě přijde vhod a zdravě si osladit nápoj můžeme i v zimních měsících. Čím více ji budeme stříhat lístky, tím bujněji bude růst (za občasného přihnojení). Vliv na její sladivost má i délka světla během dne a intenzita (čím více sluníčka, tím je sladší). Nic se nesmí ale přehánět, a tak v létě, za prudkého slunce, je třeba její lístky chránit, aby se nespálily.