Vlastní zelené fazolky rovnou na talíř

Zelené fazolky jsou výbornou zeleninou nejen co se konzumace týče, ale i na pěstování. Nemají vysoké nároky a díky své plazivosti s nimi vytvoříme krásné zákoutí.

Tato popínavka, jednoletka, s krásnými bílými květy a listy ve tvaru srdce získají každého vášnivého pěstitele.

Výhody

  • zajistí vám soukromí od sousedů
  • ozelení jinak nudné zábradlí a ještě si pochutnáte
  • díky stínu, který vytvoří, docílíte vyrovnanějších teplot na balkónu květy zajistí i krásnou dekoraci

    Pěstujeme

    Fazole vysejte koncem jara do truhlíků, květináčů, pytlů, aj. Minimální hloubka zeminy by měla být kolem 15-20 cm. Chcete-li mít úrodu postupně, jeden řádek vysaďte, druhý nechte volný a když fazolky začnou růst a mají první lístky, vysejte i druhý řádek. Takto můžete pěstovat fazole až do podzimu! Mezi fazolemi nechte 10 cm rozestupy. Jak porostou, vytvořte jim opěru pro úpony. Po odkvětu začněte přihnojovat, aby měly dostatečnou výživu.

    Sklizeň

    Fazolky sklízíme mladé, ještě zelené, než se fazolky vyboulí. Čím více fazolek otrháváme, tím více si rostlina vytváří další! Dají se konzumovat rovnou, nebo i tepelně upravené.

    Tip

    Existují trpasličí formy fazolí, kterým nemusíte zajišťovat ani oporu. Dále lze koupit i různě barevné odrůdy (Blue Lake, Cobra, Neckargold, aj.).

    Recept

    Dejte na pánev na kousky nakrájenou slaninu a v okamžiku, kdy začne pouštět tuk, přidejte fazolky nasekané cca na 5 cm špalíčky. Spolu opečte, až se tuk vypeče a fazolky změknou a dostanou zlato-nahnědlý nádech. Nakonec osolte a podávejte třeba se steakem či lososem!

    Kam dál?